maandag 27 mei 2019

Hoe koop ik een tweedehands camper?


Een gebruikte camper kopen? Genoeg griezelverhalen te vinden op internet. Eerste tips: laat je roze bril thuis en neem iemand mee die er verstand van heeft. Maar waar kun je nog meer op letten?

De keus is enorm

Weet wat je wil en wat niet. Hoeveel geld wil en kun je uitgeven? Welke camper past het beste bij jou en jouw situatie. Een compacte buscamper, een ruime integraal, een kindvriendelijke alkoof of een comfortabele halfintegraalBekijk eens wat er te kiezen is. Welke indeling voelt het fijnst? Ga je alleen in de zomer of moet je camper winterhard zijn? Heb je een B rijbewijs dan moet je onder de 3500 kilo blijven.

Eerst huren

Huur voordat je koopt. Kijk waar je tegenaan loopt. Neem mee wat meevalt en wat tegenvalt. Ook zijn er campermerken en basisvoertuigen om uit te kiezen. Hoe lang, breed of hoog mag de camper maximaal zijn? Moet hij in een gewoon parkeervak passen? Moet je rekening houden met de hoogte van je carport?

Aankooptips

·         Weeg je camper: B-rijbewijs en camper tot maximaal 3500 kilo? Ga voor aankoop in ieder geval altijd op een weegbrug staan. Je weet dan wat je overhebt aan laadvermogen. Dit is bijna altijd (ruim) minder dan wat er in de papieren staat. Omdat er later nog diverse accessoires zijn toegevoegd. Luifel, schotel, airco. Kijk niet raar op als het overgebleven laadvermogen niet voldoende is. Kijk ook naar de maximale as-belasting per as.
·         Slijtage: kijk niet alleen naar de kilometerstand. Kijk naar slijtage zowel in als rondom de camper. Zo krijg je een indruk van de mate en de manier van gebruik tot nu toe. Een ex-verhuurcamper hoeft geen probleem te zijn. Maar 1 jaar in de verhuur staat gelijk aan zo’n 5 jaar privĂ©-bezit wat gebruik betreft. Kijk naar onderstel en opbouw. Is er een onderhoudshistorie bekend? Is de distributieriem tijdig vervangen? Zijn de banden niet oud of versleten? Zijn deze schuin afgesleten? Gaat het schakelen goed (vijfde versnellingsprobleem). Uitlaat nog goed?
·         Kampeerauto op kenteken: kijk of de camper ook als kampeerauto is geregistreerd. Anders kom je niet in aanmerking voor het kwarttarief. Het voertuig moet voldoen aan de eisen van de belastingdienst. Of een voertuig eerder kwarttarief heeft gehad kun je telefonisch navragen bij de belastingdienst. Geef het kenteken van de aan te kopen camper in bij de site Ovi van de RDW en controleer de gegevens.
·         Oudere campers staan meestal op bedrijfsautokenteken (grijs) met de vermelding N1. Bij inrichting staat de vermelding kampeerauto. Bij nieuwere campers worden de codes SA (kampeerauto) en M1 (personenauto) gebruikt.Vraag na aankoop altijd het kwarttarief aan. Dit wil anders nog wel eens fout gaan.
·         Vochtschade, lekkages: misschien wel het grootste risico. En ook een vochtmeter slaat niet aan als een camper al ruim een jaar droog onderdak staat. Een recente en aantoonbare waterdichtheidscontrole is van belang. Ook bij campers zonder hout in de opbouw. Bij dealers zit deze controle er vaak bij bij campers met BOVAG-garantie.
·         Werkt alles naar behoren: is de gasinstallatie compleet en is deze recent afgeperst? Hoe oud zijn de oranje gasslangen? Werkt de stroom op 230 en 12 volt? Hoe is het met de accu’s en de omvormer? Koelt de koelkast? Komt er water uit alle kranen? Gaan de luiken en ramen goed open en dicht. Zitten er geen scheuren in de douchebak?
·         Motorisch: slaat de motor goed aan? Draait hij netjes rond? Is de motor niet te licht bemeten voor de zware camper? Turbo? Zichtbare olielekkage. Kilometerstand logisch? Is de olie aan de peilstok schoon? Zit er geen olie in het koelwater?  Maak in ieder geval een ruime proefrit. Ga ook de snelweg op. Als het bij 80 kilometer per uur op is kun je dat maar beter weten voordat je hem koopt. Voor de een is het geen probleem, voor de ander wel.



Is deze lijst compleet? Nee. Net als bij de aankoop van een tweedehands auto, je kunt boffen of pech hebben. Een koppeling die op zijn eind loopt merk je nou eenmaal niet op. Googel eens op de camper die je wilt kopen. Vaak lees je in gebruikerservaringen weer iets dat je nog niet wist. Natuurlijk hoop je op zo weinig mogelijk dure reparaties, maar staat hij eenmaal voor de deur ga dan vooral met volle teugen genieten. Zorg voor je eigen gemoedsrust voor vertrek wel voor een goede verzekering, liefst met vervangend vervoer. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten