maandag 8 juli 2019

Wat kost een camper?

Wat kost een nieuwe camper eigenlijk? En met welke kosten krijg je na de aankoop te maken? Wat is vast, en wat verschilt? 

Het prijskaartje bij aanschaf

Als je een camper (of een auto) koopt betaal je in Nederland bpm. Het campermerk, de gekozen uitvoering en het gebruikte basisvoertuig bepalen mede de prijs. In Nederland kost de goedkoopste nieuwe buscamper op basis van de Fiat Ducato momenteel rond de 48.000 euro. Een VW California op basis van een T6 is er vanaf zo’n 54.000 euro. Een mini-camper met een gebruikte Ford Transit Connect als basis is er vanaf 25.000 euro. En dan zijn er bedrijven waar ze jouw bus (nieuw of gebruikt) vakkundig ombouwen naar eigen wens. Je kunt er ook nog voor kiezen je camper zelf te bouwen. Je koopt een lege bus en gaat aan de slag. Alle benodigde materialen daarvoor zijn los te koop.

Afschrijving


Welke camper je ook koopt, het is doorgaans een investering voor de lange termijn. De afschrijving, de waardedaling, is bij een nieuwe camper rond de 10 procent per jaar. Na een jaar krijg je zo’n 10 procent van de aanschafprijs minder voor je camper terug als je hem zou verkopen. Er zijn ook mensen die daar niet naar kijken. De camper blijft zoveel jaar in bezit, de eventuele verkoopprijs bij doorverkopen zien ze dan wel weer.

Vaste kosten


  • MRB Aan de hand van de brandstof, het gewicht en provincie kun je opzoeken hoeveel motorrijtuigenbelasting (mrb) je per kwartaal/jaar gaat betalen. Voor een camper betaal je het kwarttarief (als hij voldoet aan deinrichtingseisen van de belastingdienst). Een buscamper (diesel, 2465 kilo, Noord-Holland) kost 186 euro per drie maanden. Een integraal (diesel, 3100 kilo, Noord-Holland) kost 238 euro per 3 maanden. Je kunt op de mrb besparen door je camper te schorsen als je hem niet gebruikt.
  • Verzekering Natuurlijk moet de camper verzekerd zijn. Alleen WA, WA+ of all-risk. Een andere dekking, een ander prijskaartje. Bij een nieuwe camper is all-risk aan te raden. Let bij het vergelijken van verzekeringen vooral ook op de voorwaarden. Zo dekt de ene verzekering hagelschade wel, de andere niet en is bij de ene je inboedel wel en bij de andere niet meeverzekerd. Er zijn verzekeringen waarbij er een maximaal aantal kilometers per jaar gereden mag worden. Als je camperverzekering de no-claim van je autoverzekering overneemt kan dat behoorlijk schelen.
  • Stalling Een buscamper kun je misschien nog voor de deur parkeren. Kijk echter in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente. Daarin staan de bepalingen over het mogen parkeren van een recreatievoertuig in jouw gemeente. Vaak is dat niet langer dan drie aaneengesloten dagen toegestaan. Voor de levensduur van je camper is een stalling aan te raden. Liefst onderdak en onbeperkt halen en brengen. Prijzen gaan vaak per strekkende meter en zijn afhankelijk van de regio. Reken op een 50 tot 150 euro per meter per jaar.
  • APK De jaarlijkse apk kan deel uitmaken van een onderhoudsbeurt. Reken op een bedrag van tussen de 25 en 100 euro.

Variabele kosten


  • Onderhoud Elke camper heeft onderhoud nodig. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt, nieuwe banden, een vochtmeting, reparaties. Het maakt natuurlijk uit of je er drie weken of drie maanden per jaar mee op pad bent? En hoe kritisch ben je zelf. Moet alles perfect in orde zijn of mag er hier en daar best iets rammelen? Ga uit van 1000 euro per jaar. Dan zal het het ene jaar meevallen en het andere jaar tegen.
  • Brandstof Uiteraard afhankelijk van het aantal kilometers per jaar. De meeste campers rijden op diesel. Per land zijn er prijsverschillen. Diesel kost momenteel in ons land 1,46 euro per liter. Rij je 5.000 kilometer per jaar bij een gemiddeld verbruik van 1 op 10 kom je uit op 730 euro.
  • Overnachtingskosten Kies je voor gratis, goedkopere camperplaatsen (geen of weinig voorzieningen) of de duurdere campings met alle voorzieningen? Of een combinatie daarvan. In Nederland kost een plek op een camping gemiddeld zo’n 36 euro per nacht (2 volwassenen en twee kinderen, met stroom en toeristenbelasting). In Frankrijk ben je 39 euro kwijt en in Spanje 45 euro. Italië is met 54 euro per nacht het duurst, Bosnië met 16 euro het goedkoopst.
  • Tol In een aantal landen betaal je tol voor het gebruik van de snelwegen. Je kunt er voor kiezen die te mijden en wat langer over de rit te doen. In Zwitserland en Oostenrijk koop je een vignet. Een jaarvignet voor Oostenrijk kost 89,20 euro in 2019
  • Reisverzekering Een doorlopende reisverzekering, pechhulp, repatriëring en vervangend vervoer kost gemiddeld zo’n 120 euro per jaar.
Hier staan natuurlijk wel de mooie avonturen, vrijheid, ontmoeten van nieuwe mensen en heel veel herinneringen tegenover!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten