maandag 21 januari 2019

Help de vogels de winter door!


Wanneer het langdurig sneeuwt en vriest kan het voorkomen dat vogels omkomen van de honger. Daarnaast zijn alle dieren in de winter zwakker en dus voor roofdieren makkelijker te vangen. In de winter zijn er weinig insecten te vinden en zijn zaden het voornaamste voedsel voor vogels. Wanneer ook de zaden op zijn, gaan dieren zich storten op de tuinen.
Help de vogels een handje door te zorgen voor verschillende soorten voer en door voldoende voer in de tuin aan te bieden.



In de winter kunnen de vogels voedsel met veel energie gebruiken. Een goed voorbeeld van energierijk voedsel zijn ongezouten en ongebrande pinda’s, deze zijn rijk aan vet en geschikt als wintervoer. Daarnaast zijn de vogels dol op vetbollen, vogelpindakaas of strooivoer. Heel veel voerhuisjes en -houders staan leuk in de tuin of op het balkon. Bekijk bijvoorbeeld eens hangers met vogelvoer of voederhuisjes.
Wat vogels ook graag eten zijn de restjes van het eten, veel keukenrestjes kunnen prima naar de vogels toe. Wat u beslist niet mag geven aan de vogels zijn restjes met kruiden of zout of restjes die beschimmeld zijn.
Wat de vogels wel heerlijk vinden zijn: vetrandjes, gekookte aardappelen, geraspte kaas, fruit of gekookte rijst. Dit vinden de vogels niet alleen heerlijk: het is ook nog eens goed voor ze!

Hieronder volgen een aantal tips om de vogels goed de winter door te helpen:
-  Zorg ervoor dat er de hele winter genoeg water en voer in de tuin is.
-  Vogels hebben hun voeding ’s morgens en ’s avonds het hardste nodig. Zorg er voor dat er op deze momenten genoeg voer en water is.
Maak de voederplekken sneeuw- en ijsvrij dan kunnen de vogels makkelijk bij het voer komen.
- Zorg het liefst voor verschillende soorten voer. Zo worden verschillende soorten vogels naar de tuin getrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten