maandag 15 april 2019

Koken op de camping


Koken op de camping, het is telkens weer een uitdaging. Want hoe zorg je er nou voor dat je een snelle en lekkere maaltijd op tafel zet? En dat allemaal het liefst zonder al te veel afwas. Kortom, wat zijn lekkere en makkelijke recepten voor op de camping? Hieronder vindt u een aantal lekkere en makkelijke recepten voor op de camping!

1. Quesadilla’s met lekkere gegrilde groenten

Een quesadilla is een soort sandwich, maar in plaats van boterhammen gebruik je twee tortilla’s die je op elkaar stapelt, met daartussen groenten en vlees of kip. Een beetje kaas erbij om de boel aan elkaar te plakken, en je hebt een super lekkere maaltijd.
Quesadilla’s kun je ook makkelijk in één pan maken. In plaats van de groenten eerst te grillen, snijd je ze dan extra fijn, zodat je ze rauw kunt gebruiken. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe. Zo wordt het een makkelijke, snelle maaltijd die simpel te maken is op de camping, en met al die lekkere verse groenten erin is het ook nog eens hartstikke gezond.

2. One pot pasta met tomatensaus

Voor iemand die net als ik van makkelijk maar toch gezond houdt, is one pot pasta oftewel éénpanspasta echt de ontdekking van de eeuw. Het is precies wat je ervan verwacht als je de woorden ‘one pot pasta’ hoort: je gooit letterlijk alle ingrediënten in een pan, een flinke plens water erbij, een goed kwartier laten koken en klaar is je gerecht.
Het mooie aan one pot pasta is dat je er eindeloos mee kunt variëren, en dat het door alle verse ingrediënten ook nog eens super gezond is. Deze variant met tomatensaus, olijven en paprika is super lekker, en ook op de camping snel klaar.

3. Zomerse roerbakschotel

Aardappel lijkt misschien niet het meest makkelijke ingrediënt voor een snel eenpansgerecht voor op de camping. Voor het voorkoken heb je alleen al een pan nodig, waarvan je dan weer het water af moet gieten… veel te veel gedoe als je het simpel wilt houden.
Maar als je de aardappelen in kleine blokjes snijdt kun je ze meteen in de pan gooien. Ze worden dan gaar tijdens het bakken, zodat je ze niet eerst hoeft te koken. Je hoeft ze niet eens te schillen! Met lekkere champignons en ananas wordt deze schotel lekker fris en zomers. Een lekkere, simpele salade (bijvoorbeeld met komkommer) maakt deze zomerse schotel helemaal af.

4. Zoete aardappeltortilla met feta

Misschien nog wel lekkerder dan ‘gewone’ aardappelen zijn (vind ik) zoete aardappelen. Die maken een maaltijd toch net even een tikje origineler. En je kunt er, ook in één pan, van alles mee maken. Zoals bijvoorbeeld deze Spaanse tortilla met ei en rode ui.
Eigenlijk is ook dit weer een kwestie van alles in de pan, deksel erop en wachten maar. De smaken vullen elkaar perfect aan, en hoewel het misschien maar een klein gerecht lijkt, vult het enorm. Super lekker met een salade erbij, en met maar vijf ingrediënten is dit éénpansgerecht voor op de camping extra handig!


5. Tagliatelle met gamba’s en spinazie

Deze heerlijke tagliatelle met spinazie en tomatensaus is nog zo’n voorbeeld van een éénpanspasta. Ideaal voor op de camping: alles in dezelfde pan en het is klaar voordat je het door hebt. De gamba’s maken deze lekkere pasta net even wat bijzonderder. Wie zegt dat je op de camping niet af en toe van een beetje luxe mag genieten?
In dit recept wordt er in plaats van water groentebouillon gebruikt, wat zorgt voor een extra smaakvol éénpansgerecht. Je kunt natuurlijk ook gewoon water gebruiken als je het op de camping wat simpeler wilt houden. Lekker en gezond is het sowieso!

6. Mexicaans eenpansgerecht met rijst

En dan gaan we weer terug naar de Mexicaanse keuken. Met bonen, maïs en rode ui heeft dit gerecht een hoop typisch Mexicaanse ingrediënten, maar je kunt natuurlijk zelf groenten toevoegen die je lekker vindt. Ook met dit eenpansgerecht kun je dus weer lekker variëren.
Net als bij de eenpanspasta’s is het gerecht makkelijk te maken. Eerst bak je de groenten en het gehakt even in de pan, en dan voeg je de bouillon en rijst toe. Laat het een kwartier koken met het deksel op de pan, en klaar! Als je van pittig houdt, kun je naar smaak een rode peper toe voegen.

7. Tuinbonen in een rijstpannetje

Recepten met tuinbonen kom je niet zo heel vaak tegen, terwijl ze super lekker en gezond zijn; ze zijn namelijk rijk aan Vitamine B. Gelukkig zijn ze ook makkelijk te bereiden, dus in dit éénpansgerecht komen ze goed van pas.
Met prei, champignons en ui zitten er genoeg groenten in dit éénpansgerecht. Net als bij de Mexicaanse rijstschotel roerbak je eerst even alle groenten, waarna je de rijst erbij doet en het geheel lekker laat gaarkoken. Je hebt er amper omkijken naar!

8. Kruidige shakshuka

Shashuka is een gerecht dat op veel plaatsen ter wereld wordt gegeten, maar dat vooral in de noordelijke landen van Afrika populair is. En met goede reden: het is vrij makkelijk om te maken, maar de combinatie van ingrediënten en kruiden die je gebruikt zorgen voor een sensationele smaak.
In dit recept worden onder andere koriander, kaneel en kurkuma gebruikt. Allemaal kruiden die in de Nederlandse keuken niet heel vaak voorkomen, maar waar ze landen als Tunesië niet zonder kunnen. Shakshuka wordt vaak gegeten met rijst, maar op de camping kan het ook makkelijk met brood. Met zijn allen rond de pan en dippen maar!

9. Tortilla Lorraine

Deze originele tortilla Lorraine is een variant op de zoete aardappeltortilla met feta. In plaats van zoete aardappel gebruik je in dit recept kruimige ‘gewone’ aardappelen, en verder voeg je alle ingrediënten toe die je ook tegenkomt in een quiche Lorraine: prei, ei en spekjes, en natuurlijk een royale portie kaas.
Net als de zoete aardappeltortilla bestaat dit éénpansgerecht uit niet meer dan vijf ingrediënten en is deze lekkere variant snel klaar. Met alle groenten die erin zitten krijg je een hoop goede voedingsstoffen binnen, en de spekjes en kaas maken het voor kinderen extra lekker.

10. Eénpanspasta met heerlijke kip

Heb je gemerkt dat ik van pasta hou? Het zal je niet verbazen dat Italië één van mijn favoriete vakantielanden is. Het liefst eet ik elke dag pasta, en met alle mogelijke variaties gaat het nooit vervelen. Ook niet op de camping!
Dit recept is dus weer zo’n fijne éénpanspasta. Deze keer niet met tomatensaus, maar met kip, champignons en lente-uitjes. Met kookroom maak je een heerlijke saus, en een beetje geraspte Parmezaanse kaas is de finishing touch. Een heerlijk zomers éénpansgerecht voor op de camping. Een goed glas witte wijn erbij en genieten maar!

11. Aardappeltjes met kip en kruiden

Dit is echt een gerecht waarbij je de smaken van de ingrediënten voor zichzelf laat spreken. De knoflook en rode ui zorgen voor een heerlijke basis, malse kippendijen zijn een super lekkere toevoeging aan dit gerecht.
Eerst fruit je de ui en knoflook aan, en vervolgens braad je de kip. Dan blus je het geheel af met witte wijn, en voeg je verse rozemarijn toe. Het geheel laat je twintig minuten, dan doe je de aardappelblokjes erbij en laat je het nog even pruttelen. Voor je het weet komen de heerlijke geuren je tegemoet.

12. Eenpansgerecht met rijst en feta

Weer zo’n makkelijk, snel en gezond recept volgens het principe ‘alles in een pan en garen maar’. Ik kan maar geen genoeg krijgen van die fijne éénpansgerechten. Deze variatie met courgette, prei, tomaat en paprika is misschien wel mijn favoriet uit deze lijst. Je kunt er natuurlijk ook andere groente in doen als je dat lekker lijkt.
Door kerrie toe te voegen worden de smaken van de groenten versterkt en vormt het gerecht een smaakvol geheel. Op het laatste moment voeg je de verbrokkelde feta toe voor een lekkere frisse touch. Zo lekker, en toch super gezond!


13. Boerenkool met worst uit één pan

Soms heb je gewoon zin in echt Hollandse kost. Vooral als je fan bent van kamperen in de herfst, bijvoorbeeld in een bijzondere boomhut, is dit gerecht een goede thuiskomer aan het eind van de dag, vooral na een lange herfstwandeling.
Maar ik vind eigenlijk dat je boerenkool het hele jaar door kunt eten. En omdat je deze variant niet stampt, is het toch net even anders dan de winterse stamppot die je gewend bent. Met lekkere bruine bonen erdoor, en wat sojasaus om de boerenkool op smaak te brengen, kun je deze klassieker net even in een ander jasje steken. Alles in één pan, dus lekker makkelijk om te bereiden!

14. Mexicaanse schotel met zoete aardappel

En dan gaan we weer terug naar Mexico, en ook meteen naar de zoete aardappel waar we eerder die lekkere tortilla met feta mee maakten. Voor dit éénpansgerecht snij je ze niet in dunne plakjes, maar in blokjes die je vervolgens bakt in een roerbakpan, samen met knoflook en ui.
Met gehakt, maïs, zwarte bonen en gehalveerde cherrytomaatjes erbij heb je in een handomdraai een snel gerecht op tafel staan. Door komijn, cayennepeper en paprikapoeder toe te voegen wordt het een smaakvol geheel, en de finishing touch zijn de avocado en zure room. Heerlijk om te dippen met tortillachips! Vooral voor de kinderen is dit gerecht een feest, want hoe vaak eten ze nou chips bij het avondeten?

15. Alles in één pan pasta met chorizo

Vooruit, nog één one pot pasta dan, ik kan het gewoon niet laten. Deze keer niet met passata, maar met verse cherrytomaatjes en heerlijke chorizo. Drie flinke tenen knoflook en een grote gesnipperde ui vormen de basis, en met verse basilicum, die je vanaf het begin mee kookt, breng je het gerecht goed op smaak.
De smaak van de chorizo wordt door het koken nog lekkerder. In plaats van de Parmezaanse kaas er pas overheen te strooien als het op je bord ligt, doe je dat als de pasta bijna klaar is. Zo kan de kaas echt goed smelten en wordt het een heerlijke, romige pasta.

Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten