woensdag 24 april 2019

Tips om de tent, caravan of camper koel te houden!

De tent koel houden op vakantie, dat blijkt altijd weer een hele opgave. Hoe kun je de tent koel houden? Op vakantie willen de meeste mensen lekker warm weer, een nadeel is de temperatuur in de tent/caravan of camper. Hoe zorg je er nou voor dat het binnen koel blijft? Hieronder een aantal tips!
Warmhouddekens om af te koelen
Dit klinkt gek, maar warmhouddekens kunnen de tent/camper of caravan juist koel houden. Span ze met de reflecterende laag naar buiten over de buitentent/camper of caravan. Op deze manier wordt de warmte niet opgenomen, maar reflecteert deze en blijft je slaapplaats lekker koel.

Katoen
Het maakt veel verschil met wat voor tent er wordt gekampeerd. Tenten gemaakt van nylon en polyester zijn wel lichter, maar absorberen enorm veel warmte. Hierdoor wordt het alsnog heel snel warm in de tent. Een beter optie is een katoenen tent, katoen ademt waardoor de warmte beter gereguleerd kan worden.

Kies de juiste plek
Houd bij het kiezen van een plek rekening met de zon. Kijk niet alleen naar waar het uitzicht het mooist is, maar kijk ook naar hoe de zon draait. Avondschaduw is ideaal voor het koel houden van een tent/camper of caravan, als alles tegen elkaar open staat waait het er heerlijk doorheen.
Als je liever wilt uitslapen is het natuurlijk aan te raden om te kiezen voor ochtendschaduw.

Zet de tent/caravan of camper in de wind
Zet 's avonds alles open om de tent/caravan of camper koel te houden. Als de tent/caravan of camper dan in de wind staat, is het erg lekker koel binnen. Zorg ervoor dat de grootste ventilatiegaten gericht zijn op de wind, dan waait het er lekker doorheen.

                                                                                 
Kamperen zonder tent?
Misschien een gekke oplossing, maar zonder tent is het natuurlijk heerlijk koel. Span eventueel een tarp met een hangmat eronder en je ligt heerlijk koel in de buitenlucht. Een voordeel hiervan is dat je geen wanden om je heen hebt die de warmte binnen houden.





Gebruik alleen de binnentent
Bij kleine tenten is het vaak genoeg alleen de binnentent op te zetten. Binnententen zijn vaak van katoen en ademen lekker. De warmte blijft hierdoor niet meer hangen tussen de binnen- en de buitentent. Ben er wel zeker van dat het niet gaat regenen!

Ventilator met ijs ervoor
Het werkt het beste als je de ventilator voor een raam of voor een hor plaatst, zodat de koele lucht van buiten naar binnen wordt geblazen. Een andere manier is om een bevroren fles of een bak met ijskoud water voor de ventilator te zetten en op deze manier koele lucht naar binnen te blazen. 

Span tarps om de tent koel te houden
Span een tarp of een isolatiedeken boven de tent/caravan of camper om het binnen koel te houden. Hierdoor wordt een soort schild gecreëerd en zorgt ervoor dat het binnen koel blijft. Het beste is om 2 tarps of isolatiedekens boven elkaar te spannen. Laat tussen deze 2 ongeveer een halve meter zitten, zo krijg je de tent heerlijk koel. Hou er wel rekening mee dat dit gevoelig is voor de wind. 

Houd kleding aan 

Dit is niet wat er als eerste in je gedachte opkomt als je denkt aan afkoelen. Door je kleren aan te houden ga je zweten en daarmee creëer je een airco voor je lichaam. De zweetdruppeltjes op je lichaam koelen langzaam af. Ga nou niet meteen onder 3 donzen dekens liggen, een klein beetje zweet heeft al effect.

Koop een grote tent
Grote tenten zijn namelijk kouder. Vaak zitten in kleine tenten niet voldoende ventilatiegaten of erg kleine. Hierdoor blijft de warmte hangen en is het moeilijk om de tent koel te krijgen. Wil je een koele tent? Kies dan voor een grotere tent met veel ventilatiegaten en ruimte voor circulatie. 

Tent/caravan of camper koel houden met water
Gooi voorzichtig een paar emmers koud water over de tent aan het begin van de avond. Op deze manier koelt het tentdoek af en de lucht eronder ook. Als er dan ook nog voor wordt gezorgd dat de koele lucht gaat circuleren, koelt het al snel een paar graden af.

Kartonnen tent
Een kartonnen tent? Jazeker! Op dit moment is er een Kartent in ontwikkeling, deze tent is speciaal gemaakt voor festivalgangers en is gemaakt van gerecycled karton. Hij heeft als enorm voordeel dat karton goed isoleert en dus lekker koel blijft!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten